Quantcast
Channel: dinnerbymartin
Viewing all 100 articles
Browse latest View live

Opskrift: Citron- og ingefærkage med saltkaramel og mandelbund

$
0
0

Jeg har kastet mig over designer-kagerne og her er en af mine helt store favoritter, der er sur, sød, salt, saftig, crunchy og super lækker - og så er den pakket med smag.

Sværhedsgrad: svær

Til ca. 8 personer

Mandelbund: 75 g blendede mandler, 50 g sukker og 2 æggehvider. Pisk æggehviderne stive og tilsæt langsomt sukkeret. Når sukkeret er opløst vendes de blendede mandler i marengsmassen. Mandelmarengsen hældes i en form på ca. 16 cm. og bages ved 175 g i ca. 25 minutter. Lad den afkøle.

Saltkaramel: 1 dåse kondenseret mælk og 1 tsk. havsalt. Sæt dåsen i en gryde og hæld vand i, til den er dækket. Lad vandet småkoge i 3-4 timer (vær opmærksom på at den hele tiden er dækket af vand) og tilsæt salt, når karamellen er afkølet. Smør et tykt lag ca. 5-7 mm. karamel på mandelbunden.

Citron- og ingefærmousse: 3 dl. fløde, 2 æggeblommer, 110 g sukker, saft fra 1,5 citroner, revet skal fra 4 citroner, 2 cm friskrevet ingefær, kornene fra 1 vaniljestang og 6 blade husblas. Læg husblassen i blød i koldt vand. Pisk æggeblommerne med sukkeret. Bland citronsaft og skal med den revne ingefær og varm op til ca. 40 grader. Smelt den bløde husblas heri. Lad den køle en smule og tilsæt herefter til æggemassen under kraftig omrøring, så der ikke dannes klumper. Pisk fløden med vaniljen og vend den i æggemassen.

Samling: Læg mandelbunden i en kagering på ca. 20 cm. diameter (beklædt med film i bunden og kageplast i kanten) og hæld citron- og ingefærmoussen over. Sørg for at overfladen bliver jævnet ud.

Pynt: krystalliseret hvid chokolade vand i guldglimmer (du finder opksriften her på bloggen), lemon curd (du finder opskriften her på bloggen) og rød skovsyre.

Martin







Guide: glaze af kager

$
0
0


Har du nogensinde tænkt på, hvordan man laver de der super flotte kager med en helt blank og skinnende overflade i alle mulige farver? Så læs med her hvor jeg giver opskrift på mirror glaze og en masse tips - og selvom det ser rigtig kompliceret ud, så er det faktisk ikke helt så svært... det er bare sjovt...og klistret :) 

Mirror glaze (som på billederne)
Fordele: Med mirror glaze kan du opnå super flotte resultater, og laver du flere farver kan du lave en masse sjove effekter.

Ulemper: Mirror glaze laver man som udgangspunkt på hvid chokolade og den er derfor meget sød og uden nogen smag. Jeg anbefaler derfor, at kagens sødme justeres herefter. Desuden gør den hvide base det lidt svært at få en rigtig sort mirror glaze...selv med store mængder farve. Så vil du have en mørk glaze kan man lave den med mørk chokolade.

Opskrift:
6 blade husblas, 150 g sukker, 100 g vand, 150 g glukose sirup, 100 g kondenseret mælk og 150 g hvid chokolade samt evt. farve. Læg husblas i blød, og kog sukker, vand og glukose op. Tilsæt herefter husblas og kondenseret mælk. Hæld over den hvide chokolade og blend igennem med en stavblender. Når glazens temperatur er 35 grader hældes den over den frosne kage. Giv den 2-3 lag glaze.

Er der kommet luftbobler i glazen, skal disse fjernes, ellers ligger de sig på kagen og giver et ujævnt resultat. Du kan enten dække overfladen med husholdningsfilm og trække boblerne af eller punktere dem med en nål eller spids kniv. 

Vil du lave marmoreffekt, skal du have 3-4 forskellige farver. Del grundbasen (uden tilsat farve) i flere skåle og tilsæt forskellige farver. Hæld dem herefter i en skål og rør rundt ca. 2 gange. farverne skal IKKE mikses sammen - de skal bare ligge som et fint mønster...lidt som en marmorkage :)

Vil du lave en universeffekt, skal farverne ikke blandes i 1 skål men hældes over kagen ad flere omgange og herefter skænkes med hvid farve stjerner) og glimmer.

Vil du lave spider effekt, skal du dække den frosne kage med glazen. Herefter blandes en del købt mirrorglaze (man kan få det på nettet) med den ønskede farve og påføres en spatel, som trækkes hen over kagen. 




Martin




Opskrift: Citrontærte - Lemon meringue pie - Tarte au citron

$
0
0


Jeg er helt vild med den syrlige citrontærte og den låg af marengsdutter. Jeg har her skilt elementerne lidt ad, for at sætte dem sammen til en super flot dessert, som er rimelig nem at lave derhjemme. 

Sværhedsgrad: mellem

Til 4 personer

Marengs:1 æggehvidde og 50 g sukker. Pisk æggehviderne stive med sukkeret. Sprøjt halvdelen marengsmassen ud på en bageplade og bag ved 100 grader i ca. 1 time. Resten sprøjtes ud i guf-dutter på selve desserten.

Tærtebunden: 1 æggeblomme, 150 g mel,  60 g sukker og 50 smør. Bland ingredienserne og rul tyndt ud. Bag ved 180 grader til bunden er sprød. Køl ned og knus til mellemfint pulver.

Citronfyld: 2 spsk majsmel, saft og skal fra 3 citroner, 50 g smør, 3 æggeblommer, 1 helt æg og 1,5 blad husblas. Varm majsmel, sukker samt saft og citronskal op. Tilsæt herefter smør og når opløst, tilsæt æg og den udblødte husblas. Varm igennem til massen tykner og stil på køl i et par timer. Når massen skal bruges, piskes den op.

Pynt: gufdutter drysset med citrontimian og brønkarse.

Martin



Opskrift: Åben ravioli med knoldsellericreme og krabbe

$
0
0


Hermed et forslag til en super lækker, frisk og utrolig velsmagende sommerret, der gør sig rigtig godt på terrassen med kold hvidvin i glasset og solnedgang som back drop. 

Sværhedsgrad: mellem

Til 4 personer

Pasta: 100 g durummel og 1 æg. Mix ingredienserne, rul ud og udstik. Kog i ca. 3 minutter.

Basilikumolie: 2 håndfulde basilikum og 2 dl smagsneutral olie. Varm olie og basilikum op til 80 grader og blend. Kør gennem en sigte.

Knoldsellericreme: 1/2 knoldselleri, 1,5 dl fløde, 2 spsk smør og salt. Skær knoldsellerien ug i tern og kog i fløden til sellerien er mør. Hæld evt. lidt af fløde fra. Blend med smør og salt.

Krabbemix: 300 g krabbekød, 1 håndfuld hasselnødder, 1 øko citron og salt. Rist hasselnødderne i ca. 5 minutter i en 200 gradervarm ovn. Knus hereftertil mindre stykker. Bland krabbekød, hasselnødder, skal fra citronen og saft fra citronen samt salt.

Pynt: basilikumblade og dild.

Martin

Opskrift: Sommerbær med en creme på hvid chokolade og lakrids samt blåbærglas

$
0
0


Egentlig er selve cremen til denne dessert rimelig nem at lave, og du kan sagtens servere den bare med bær. Men vil du gå hele vejen og kaste dig ud i blåbærglasset, så skal du være forberedt på, at det er lidt tricky og måske kræver et par forsøg.

Sværhedsgrad: svær

Til 4 personer

Creme på hvid chokolade og lakrids: 100 g hvid chokolade, 2 dl fløde, 1,5 bl husblas og 3 spsk lakridspulver. Varm fløden op og smelt chokolade og den udblødte husblas heri. Tilsæt lakridsen og stil på køl. Pisk cremen op før brug.

Blåbærglas: 1 dl blåbærsaft og 1 dl flormelis. Varm blåbærsaften op og opløs flormelisen heri. Kog den i nogle minutter og hæld herefter karamellen ud på plade med bagepapir. Fordel karamellen i så tyndt et lag som muligt og stil i ovenen ved 80 grader i nogle timer og karamellen stivner, når den tages ud.

Pynt: hindbær, blåbær, kirsebær og blade samt blomster fra rød surkløver.

Martin

Opskrift: Jordbær med havregryns crumble, blåskimmel, rosmarin og blommesirup

$
0
0


Den ret er ikke super svær, men kræver lidt tid og kærlighed. Får den det, bliver du belønnet med en super lækker og anderledes dessert, der både er let, men også meget intens i smagen. 

Sværhedsgrad: mellem

Til 4 personer

Blommesirup: 200 g blommer, 1 dl vand, 200 g sukker og hedvin. Kog blommerne møre i vandet. Lad herefter passere gennem et klæde eller en sigte. Tilsæt sukker og hedvin. Kog ind til en tyktflynde sirup og stil på køl.

Havregryns crumble: 25 g smør, 2 spsk sukker, 4-6 spsk havregryn og mel. Bland smør, sukker og havregryn. Tilsæt herefter mel, til dejen får en porøs takstur. Bag de små dejklumper ved 180 grader i ca. 15 minutter.

Pynt: Jordbær, frysetørrede jordbær, mascarpone, blåskimmel og rosmarinskud.

Martin

Guide: Michelin-restauranter

$
0
0


                                          (Kadeau, Bornholm 1*)

I dag blev årets Michelin-stjerner uddelt til de skandinaviske restauranter, og da jeg har været så heldig at have spist på række at de stjernetilddelte restauranter tænke jeg, at det var en god anledning til at dele ud af mine erfaringer samt komme med tips og råd til Michelin-nybegyndere.

Kadeau, København 2* (sidste år 1*): jeg spiste på Kadeau i København for et par siden. Jeg fik middagen i fødselsgave af mine venner - yes gode venner , right :) Selvom jeg er ved at have spist på en del rigtig goderestauranter, så er Kadeau i København stadig den bedste af dem alle! There I said it... Maden er nordisk (bornholmsk), udfordrende og helt ekstremt intens på en måde, som jeg ikke har oplevet mange andre steder. Du skal have prøvet Kadeau!
Bedste retter: where to start? jomfruhummer med blomkål og hørfrø, rabarber med blåskimmelost og gran

Kadeau, Bornholm 1*: Moder-Kadeau'en på Bornholm er et must, hvis du svinger forbi klippeøen. Den ligger helt ligger gemt væk, men bare lokationen i sig selv er værd at køre efter. Man ankommer til restauranten via en lille vej gennem skoven, og pludselig står man i solen, på kanten af klitterne, omgivet af hybenroser og kigger ud over østersøen. Det er en fuldstændig magisk oplevelse af spise der på kanten af verdenen - og maden er forrygende.
Bedste retter: tatar med svampe og grankogler, bær med creme fraiche

Kiin Kiin, København 1*: den thailandske restaurant i den gamle hashule på Nørrebro er den ultimative nybegynder michelin-oplevelse. Jeg har spist der et par gange: Maden er lækker, luksuriøs og ikke specielt udfordrende. Der er masser af tricks og sjove ideer (til tider kammer det lidt over i gimmick if you ask me), men det er samlet set en rigtig god oplevelse.
Bedste retter: frossen rød karry med hummer, banankage med karamel og saltet kokosis

108, København 1*: NOMA's lillebror på Christianshavn serverer noget af det bedste og mest spændende mad i hovedstanden. Mens jeg spiste på 108 tog jeg mig selv i grine flere gange over det, vi fik serveret - på den gode måde...den allerbedste måde! Det er sjovt, spøjst og super super lækkert, men en række af retterne vil nok dele vandene og er man mest bare til bøffer med sauce, så er det ikke sikkert, at 108 vil være et hit - alle andre skal skynde sig at få booket bord. Og og og så kan wienerbrødet i deres cafe' virkelig anbefales - især det med blåbær!
Bedste retter: saltbagt knoldselleri med en ostesauce, fåreis med hyberoser og eddike

Relæ, København 1*: Den økologiske Michelin-restaurant på Jærgerborggade på Nørrebrod var i mange år den billigste Michelin-oplevelse i DK - jeg er tvivl om, hvorvidt det stadig er tilfældet (?). Relæ er sådan en lidt sjov størrelse. Den er meget low key: bestikket ligger i en skuffe i bordet, og så tar man ellers bare, hvad man tænker, der giver mening. Også maden er low key - men det betyder ikke, at det er en dårlig restaurant - overhovedet ikke! Køkkenet har stort fokus på grøntsager og formår at få noget virkelig godt ud af dem. Desuden har står Relæfolkene bag bageriet Mirabelle, der sælger absurd godt surdejsbrød og det italienske spisested Bæst, der efter sigende skulle lave KBHs bedste pizza.
Bedste retter: malttærte med gedefriskost og radisser, myseostis med rababer



Anmeldelse: Restaurant Bistro Del Jardin, Alcudia, Mallorca - Michelinanbefalet

$
0
0

Når nu man ejer en restaurant, der har hevet en Michelin-stjerne hjem, så er der visse forventninger til ens andre restauranter - også selvom det kun er en bistro. De forventninger blev ikke indfriet på Bistro del jardin.

Bistro del jardin ligger under restauranten El Jardin og ligner mest af alt en forvokset havestue fra 90erne med forholdsvis grimme fletmøbler. Det burde nok have været et give away omkring den mad, jeg ville få serveret.

Der er ingen set menu på Bistro del jardin, og da jeg ikke var specielt sulten, besluttede jeg mig for en hovedret, grillet oksemørbrad med grøntsager og en sød sennepssauce, og en dessert, ananasuppe med basilikum, æblesorbet og frugter.

Imens jeg ventede på hovedretten fik jeg stillet en kiks samt pate' og løgpure' foran mig. Der manglede smag, og jeg så gerne, at tjeneren havde oplyst, at det ikke var inkluderet i prisen. Envidere fik jeg noget ok brød og olivenolie. På grund af ventetiden fik jeg yderligere en kroket (af svinekød?) med en lidt grumset mayonaise serveret. Igen manglede der smag.

Da hovedretten ankom, kunne jeg konstatere, at den var lige så uskøn, som fletmøblerne, og jeg overvejede derfor, om jeg overhovedet skulle tage et billede. Kødet var fint steget (medium rare), men det var vendt i noget, der mindede om brunt farin, hvilket gav det en meget sød og ikke videre delikat knasende fornemmelse ved hver bid. Grøntsagerne smagte fint.

På dette tidspunkt var jeg ved at miste modet, men heldigvis sluttede Bistro del jardin af med en lækker og læskende dessert. Smagskombination af ananas og basilikum har jeg ikke prøvet før, men det skal jeg helt sikkert lege lidt med derhjemme.

Samlet kostede besøget lige knap 37 Eur, og det er alt for dyrt i forhold til, hvad man kan få til samme pris ande steder.

Anmeldelse: Restaurant Simply Fosh, Palma De Mallorca - 1 Michelin ⭐️

$
0
0


Jeg ved ikke om restauranten troede, at jeg var Michelin-inspektør (det sker nok sjældent, at der bliver booket bord til en person med et internationalt klingende navn), men jeg fik ihvertfald restaurantens bedste bord på terassen, og tjenernes fulde opmærksomhed iløbet af frokosten - og hvilken frokost det var!

Restauranten er virkelig lækkert indrettet og kører med to muligheder til frokost: 3 retter for 26 EUR eller 5 retter for 36,50 EUR. Da jeg ikke var super sulten, besluttede jeg mig for 3 retter: en hovedret, Pighvar med marv, knoldselleri og merchand de vin, samt to desserter, først basilikumskage med kokosvandsorbet, æbleskum og limegel, og dernæst chokolade med whiskey, kumquat og røg.

Imens jeg ventede på fisken, kom der et rigtig lækkert brød, hvilket ikke sker særlig ofte i Spanien, samt en overraskende delikat og spændende pebersmør - det skal jeg helt sikkert selv forsøge mig med en dag.

Der gik ikke længe før pighvaren blev placeret foran mig og bare ved at se på retten, vidste jeg, at det ville være godt - og det var det også! Perfekt stegt fisk med spøde stykker blegselleri og marv samt en kraftig sauce. Virkelig delikat og en reminder om, at gode fiskeretter nemt kan måle sig med kødretter.

Den første dessert med basilikumskage og æble var fin, frisk og sart, mens dessert nummer to, der blev severet med røg, var kraftig, skarp og med god kant. Begge desserter var superflotte, og der var brugt en masse teknik, uden at dette dog overskyggede smagen.

Samlet kostede frokosten 30 EUR, og med et så højt niveau, er det virkelig et fund til de penge. Jeg kan derfor klart anbefale Simply Fosh, næste gang turen går til Palma De Mallorca

Anmeldelse: Restaurant Spontan, København

$
0
0



Bag gryderne i Restaurant Spontan står Christian Gadient, og hvis du ikke lige kan placere ham, så er han blevet hentet fra D'Angleterres restaurant Marchal( der har en Michelin-stjerne). Det er med andre ord en mand, der kan finde ud af at lave mad, og det fornemmer man hurtigt.

Som det første fik vi serveret to appetizers: melon med yuzu og brændt courgette med timain (?). Ikke de bedste appetizers jeg har fået, men det var egentlig ret rart med noget nyt og anderledes.

Forretten, der bestod af makrel med brændte ærter, friskost, peberrod og en sauce på muslinger og urter, var super flot og smagte rigtig fint uden at være kedelig eller fad, som sådan nogle ny nordiske retter en gang imellem godt kan have tendens til at være.

Inden hovedretten blev serveret, kom der brød på bordet. Brødet var bagt med øl og glaseret med en sirup, så det havde en sødlig næsten julet smag. Igen meget anderledes, end den slags hårdtbagt surdejsbrød, man får serveret på de fleste restauranter i denne prisklasse.

Hovedretten var et stykke virkelig mørt svinebryst dækket af daikonruller og blev serveret med peberpure' og en sauce på blandt andet koriander. Det var virkelig godt, og der var rigeligt.

Aftenen blev sluttet af med en dessert på rabarber, vaniljeis og en grøn sauce på hvedegræs. Med undtagelse af hvedegræssaucen er det som udgangspunkt smage, de fleste kender, men der var en fin smagskompleksitet i retten, og jeg kunne sagtens have spist en dobbelt portion.

Restaurant Spontan er nynordisk men flirter kraftigt med asien og med en samlet pris på kun 345 kr. for tre retter og appetizers, så er den helt sikkert et besøg værd.

Anmeldelse: Restaurant VeVe, København

$
0
0


Ejerne af bl.a. den københavnske michelin-restuarant KiinKiin har åbnet en lang række nye restauranter, herunder den grøntsagsbaserede restaurant VeVe.

Der er kun en menu, hvilket gør det nemt at vælge, til ca. 600 kr.

Menuen starter ud med en lang række forskellige snacks og småserveringer, der bliver serveret i sofa-området. Blandt serveringerne er en suppe gemt under et lille stykke strand, hvor kun et sugerør stikker op, sprøde løgchips, en saltet soyamarengs og en miso-flan.

Herefter bliver man placeret ved et af restuarantens borde og får serveret selve menuen, der blandt andet består af en asiatisk-smagende waldorfsalat, saltbagt selleri og en dessert med citron og basilikum.

Jeg har selv ofte inviteret til middage, hvor der kun er blevet serveret vegetariske retter, så jeg havde meget store forventninger og håbede på at blive inspireret af VeVes grøntsagskøkken, men jeg blev faktisk ret skuffet. Jeg syntes ikke at retterne var specielt inspirerende, og nogle af kammede efter min mening over på smagsintensiteten, bl.a. var der en gennemtrængende hvidløgssmag i flan-retten, og desserten med basilikum smagte meget kraftigt at pesto.

VeVe er en superflot resutaurant, og mange vil sikkert synes rigtig godt om maden, men jeg var ikke specielt imponeret, og et genbesøg står ikke højt på min to do liste.

Martin




Anmeldelse: Restaurant Langhoff og Juul

$
0
0
Der har gennem noget tid været ret stille på bloggen, hvilket blandt andet skyldes, at jeg har fået nyt job samt er flyttet fra KBH. Jeg er dog endelig begyndt at komme på plads, og der er derfor blevet tid i kalenderen til at få lagt lidt nyt op herinde.

Jeg har gennem de sidste par måneder udforsket den aarhusianske madscene (der kommer snart anmeldelse af Hærværk og Nordisk Spisehus), og umiddelbart virker det til, at den så absolut kan nogle tricks!

Langhoff og Juul ligger i latinerkvarteret, og de har med relativt få virkemidler fået skabt en hyggelig restaurant, der serverer god, billig og rimelig klassiske serveringer med lidt lir - det med liren kommer jeg ind på senere :)

Menukortet er overskueligt og priserne lave, så jeg besluttede mig for at ta tre retter og på den måde få set, hvad køkkenet kan.



Den første ret var oksetatar med tørrede svampe, syrlig pære og imiteret trøffel. Der var fuld knald på smagen, og det var ret interessant med den imiterede trøffel, som var revet chokolade med trøffelsmag?


Herefter fik jeg serveret lammeretten med fennikel, grønne linser og løg i variation virkede. Retten var stor, og smagte fint - men måske lidt kedelig sammenlignet med forretten. Og de friterede kartoffelflager (det der ligner krøllet pap) gjorde ikke det helt store for mig, hverken smagsmæssigt eller visuelt.


Desserten bød på rabarber og panacotta og fungerede fint. Jeg er vild med rabarber, men jeg oplever ofte, at de på restauranter ofte bliver serveret meget søde, og så er de efter min mening ikke særlig spændende. På Langhoff og Juul var rabarberne sure, og jeg var glad :)

Samlet set en god aften, og så bør det også lige nævnes, at personalet forstår at interagere rigtig fint med gæsterne, så det bliver mere end bare serveringspersonale, jf. min mindre heldige oplevelse på VeVe.

Pris for tre retter: 335 kr.


Anmeldelse: Frederikshøj, 1*, Aarhus

$
0
0


Frederikshøj er Jyllands gastronomiske højborg og har længe været blandt de allerøverste på min bucket list for restaurantet, så det var så meget på tide at få den prøvet af!

Udefra er Frederikshøj ikke særlig iøjenfaldende og ligner et lidt forvokset pacelhus i et meget dyrt kvarter. Men det øjeblik man træder ind af døren og bliver mødt af en hær af tjenere, Tom Dixon designlamper i bronze og MEGET store Kvium-malerier, står det klart, at man kommer til at få en på opleveren.

Frederikshøj er jysk luksus, intet underspillet eller annonymt her - dyr indretning, dyre materialer, dyre råvarer og service, der (i hvert fald til at starte med) var en del mere formel, end man oplever den på Kadeau, 108 eller lign. Fx blev vores serviet i oversize rullet ud og lagt i vors skød af en tjerne, der havde en særlig handske på til dette formål - la' os kalde den serviethandsken :) Heldigvis fornemmede de hurtigt, at vi gerne ville have en lidt mere afslappet betjening og resten af aftenen forløb derfor på et noget mere jordnært niveau - det er osse svært at holde på formerne når vinderen af dansk melodi granprix havde boys night out og sad ved bordet ved siden af og poppede adskillige flasker pagne med drengene - Det var en fest!



På grund af en lidt tidlig bagkant, måtte vi nøjes med 7-retters menuen, men efter ca. Seks snacks, brød og helt fantastisk lækker mad, er jeg ikke sikker på, at ville have kunnet smide fem mere indenbords.

Vi lagde ud med et ta-selv-bord af snacks/småretter, der var delt op i sprøde og bløde retter bl.a. tatar med marv og havgus, en rekonstrueret gulerod med rygeostcreme og maltjord, som virkelig viste teknik og en imiteret sten med kartoffel og ørred - og ja det lignede til forveksling de rigtige sten, som lå på serveringsfadet.



Herefter fulgte de syv retter, hvor især den allerførste med jordskokkeconsumme, sprød jordskokke skræl, snekrabbe og knivmuling slog os fuldstændig omkuld i velsmag - for fanø det var godt!!!, men osse skakbrættet af rå fisk med en asiatisk vinagrette, due-retten med løg og de to desserter imponerede. Herimellem var der nogle gode, men lidt mere annonyme retter, der lidt forsvandt imellem de andres intensitet - i særdeleshed forrellen med sprød skind-crumble, tynde skiver af pære og en limepure' faldt ved siden af rent - ikke at den var dårlig, bevares, den var bare ikke lige så god som de andre, og det kan undre en smule, at den kom som ret nummer to, mellem jordkokken og skakbrættet, da det kun var med til at understrege det lidt annonyme smagsindtryk.



Samlet gik vi fra Frederikshøj med en regning for mad på ca. 1.100 kr. pr. mand (det er sgu god valuta for pengene!) , meget glade, med fulde maver og en stor gastronomisk oplevelse rigere.

Frederikshøj er virkelig godt, det er klassisk velsmag i innovative klær, det er top service, der er i stand til justere niveauet efter gæstens ønsker, og så er det jysk på den helt rigtige måde!


Forårsmiddag 2018

$
0
0

Traditionen tro havde jeg en håndfuld venner forbi til en forårsmiddag Dinnerbymartin-style. Hvis du vil vide, hvad vi fik at spise, så keep reading!

I år bestod middagen af fem retter samt hjemmebagt brød med en pisket smør på skyr og en cream cheese med trøffel. Desuden blev der hældt en velkomstdrink med agurk, citron og gin indenbords, ligesom vi brød vinskabet op og fik tømt godt ud i den anseelige samling, der er kommet over årene - ikke fordi jeg er en vin-horder, men fordi jeg bare ikke så ofte drikker vin on my own :)

Der var ikke noget særligt tema denne gang, så det blev til fire nye retter, samt en genganger med lam, som mest af alt kom med, fordi den smager crazy godt og fordi det passede fint med lam og årstiden.

Menuen bestod af:


  1. Kammusling - ingefær - stikkelsbær
  2. Løg - røg - fårefriskost
  3. Lam - rødbede - vesterhavsost
  4. Jordbær - fløde - rosenpeber
  5. Chokolade - solbær - harpiks

Den første rets hovedelement var en kammusling, som blev stegt meget kort tid på en gloende varm grillpande. Når man får kammusling er det som regel en fin og mild ret - det ville jeg gerne udfordre, og jeg valgte derfor at pensle den med en let og meget aromatisk marinade, der sender tanker mod asien - uden der dog går rød karry i den. Kammuslingen fine søde kød og den meget parfumerede marinade er et match made in heaven og sammen med syltede stikkelsbær og de mildtsmagende blade af citronmelise, var vi godt i gang.



Herefter bankede vi smagsintensiteten en smule op med et stegt løg. Her var ideen at koncentrere løgsmagen, vad at lade løg indgå på forskellige måder, og løget blev derfor stegt i en brunet løgsmør, hvorefter det blev drysset med røgsalt, tørrede løgflager, der udover en intens løgsmag gav lidt knas til retten, nigellafrø, der gav retten lidt kant og et overraskende smagselement samt citrontimian, der sammen med den syrlige fåremælks cream cheese var med til at gøre retten frisk og afbalanceret. 


Det var blevet tid til hovedretten, der i år bestod af rosastegt lammørbrad, der sammen med rehydrerede rødbeder blev vendt i en sød og meget stick lammeglaze. Dertil en skummende sauce på vesterhavsost og let friteret persille, som giver et hint af friskhed og crunch til en ellers meget blød og umamipakket ret. Det er altid lidt en risk at servere lam, men lammemørbrad har en MEGET mild smag af lam, og det plejer derfor at være et safe bet, og sammen med de andre elementer, blev tallerkenerne slikket rene.



Jeg er lidt af en dessertpige :) og valget faldt derfor på to desserter til middagen - først en frisk og velkendt smagskombination i stil med Eton mess bestående af vaniljemættet parfait, en iskold jordbærconsomme, sprøde marengsbrud, knasende krystalliseret hvid chokolade, syrligt pulver af frysetørret jordbær og knust rosenpeber for at give det et overraskende element samt give dybde til bærsmagen.

Jordbærdesserten blev efterfulgt af en uartig, cremet ganache på mælkechokolade, der blev drysset med solbærpulver og serveret med solbærgele´ og et knasende element med smag af harpiks. De tre elementer: solbær, chokolade og harpisk fungerer super godt sammen og er helt sikkert en kombination, jeg vil vende tilbage til fremadrettet.

Som lovet på Instagram deler jeg hermed hemmelighederne bag løgretten. Den er ikke svær at lave og kræver hverken særlige evner i køkkenet eller obskure køkkeninstrumenter - det er gourmet gjort nemt!

Til 4 personer

4 løg , 4 spsk olie, 50 g. smør, 2-3 skalotteløg i store stykker, 1/4 tsk nigella frø, løggranulat (kan fås fra urtekram), citrontimian, 1/4 tsk røgsalt og 100 g. fåremælks friskost (kan fås i større supermarkeder - gedefriskost kan også bruges).

Halvver løgene og læg dem sammen med olien med skærefladen nedad i en gryde med låg. Skru fuldt op for kogepladen og læg låg på gryden. Lad løgene stå et par minutter og tage farve på skærefladen, herefter kan du skrue ned på ca. halvt blus og lade dem stå i ca 7 - 10 minutter, til de er møre. Du skal ikke tage låget af gryden under tilberedningen, da dampen, der dannes i gryden, skal bruges til at tilberede løgene.

Kort før servering bruner du smørret af i en pande sammen med skalotteløgene, læg de halve løg heri til de er lune. Server herefter løgene drysset med røgsalt, løggranulat, nigellafrø og citrontimian samt en dut rør fåremælksfriskost.

Dinnerbymartin - gourmet gjort nemt!






Opskrift: Løgblade med karamelliseret løgpure', timianolie og Havgus

$
0
0

Disse på samme tid søde og syrlige løgskaller udgør en intens og god lille starter på et godt måltid!

Sværhedsgrad: nem

Til 4 personer

Karamelliseret løgpure': 7-10 skalotteløg, 5 spsk sukker og lidt kyllingefond. Snit løget fint og karamelliser det i en gryde med låg og lidt olie i ca. 45 minutter. Tag låget af og tilsæt sukker og fond.  Blend og stil på køl.

Timianolie: 1 håndfuld timianblade og 1 dl smagsneutral olie. Blend ingredienserne og kør gennem en finmasket sigte.

Løgblade: 1 salatløg, vand og æbleeddike. Skær løget over og pil forsigtigt skallerne fra hinanden. Kog "bladene" i en blanding af 3 dl vand og 0.5 dl eddike i ca. 5 minutter. De skal stadig have lidt bid.

Pynt: revet Havgus og timianblade.

Martin


Opskrift: Sommersalat med kammusling og agurkesne

$
0
0


Et moderne take på en meget traditionel ret.

Sværhedsgrad: mellem

Til 4 personer

Agurkesne: 1 agurk. Juice agurken og hæld i en passende beholder. Sæt i fryseren til juicen er helt frossen. Skrab agurkesne med en gaffel.

Rygeostcreme: 2 spsk rygeost, 1 spsk cremefraiche, citron saft og skal. Bland ingredienserne og stil på køl.

Rimmet kammusling: 4 kammuslinger, salt og sukker. Skær muslingerne i tynde skiver og læg på et fad. Drys herefter med salt og sukker og stil på køl i et par timer.

Pynt: lakserogn og rød surkløver.

Martin

Opskrift: Lam med selleripure', ærter, syltede løg og ramsløgsskum

$
0
0


Lam og hvidløg er en klassiker. I denne version kommer hvidløssmagen fra ramsløg, og så er retten ellers suppleret med en masser lækkerier.

Sværhedgrad: mellem

Til 4 personer

Lam: 2 lammeskanker, 1 løg, hvidløg, timian 1 dl. æbleeddike og hønsefond. Svits løg og brun skankerne. tilsæt herefter hvidløg, timian, eddike og hønsefond til kødet er dækket. Kog op og skum af. Stil i ovnen ved 160 grader i 2-3 timer.

Syltede løg: 2 løg delt i skaller, 2 dl æbleeddike, 2 dl sukker og 1 dl vand. Bring eddike, sukker og vand i kog og tilsæt løgskallerne. Kog i 5-10 minutter, til løgene ikke længere har en skarp løgsmag. Stil på køl.

Rosmarinsauce: Lammefond, sukker, eddike, rosmarin, sherry. Bland ingredienserne og kog ned til en passende konsistens.

Selleripure': 1 knoldselleri, 50 g smør, 1 dl fløde og salt. Kog sellerien og blend med smør, fløde og salt.

Ramsløgsskum: en hånfuld ramsløg, 1 dl vand og lidt lecithin. Blend ramsløg med vand og tilsæt lecithin. Skum herefter væsken.

Pynt: ærter.

Martin

Anmeldelse: Restaurant Bistro Del Jardin, Alcudia, Mallorca - Michelinanbefalet

$
0
0

Når nu man ejer en restaurant, der har hevet en Michelin-stjerne hjem, så er der visse forventninger til ens andre restauranter - også selvom det kun er en bistro. De forventninger blev ikke indfriet på Bistro del jardin.

Bistro del jardin ligger under restauranten El Jardin og ligner mest af alt en forvokset havestue fra 90erne med forholdsvis grimme fletmøbler. Det burde nok have været et give away omkring den mad, jeg ville få serveret.

Der er ingen set menu på Bistro del jardin, og da jeg ikke var specielt sulten, besluttede jeg mig for en hovedret, grillet oksemørbrad med grøntsager og en sød sennepssauce, og en dessert, ananasuppe med basilikum, æblesorbet og frugter.

Imens jeg ventede på hovedretten fik jeg stillet en kiks samt pate' og løgpure' foran mig. Der manglede smag, og jeg så gerne, at tjeneren havde oplyst, at det ikke var inkluderet i prisen. Envidere fik jeg noget ok brød og olivenolie. På grund af ventetiden fik jeg yderligere en kroket (af svinekød?) med en lidt grumset mayonaise serveret. Igen manglede der smag.

Da hovedretten ankom, kunne jeg konstatere, at den var lige så uskøn, som fletmøblerne, og jeg overvejede derfor, om jeg overhovedet skulle tage et billede. Kødet var fint steget (medium rare), men det var vendt i noget, der mindede om brunt farin, hvilket gav det en meget sød og ikke videre delikat knasende fornemmelse ved hver bid. Grøntsagerne smagte fint.

På dette tidspunkt var jeg ved at miste modet, men heldigvis sluttede Bistro del jardin af med en lækker og læskende dessert. Smagskombination af ananas og basilikum har jeg ikke prøvet før, men det skal jeg helt sikkert lege lidt med derhjemme.

Samlet kostede besøget lige knap 37 Eur, og det er alt for dyrt i forhold til, hvad man kan få til samme pris ande steder.

Opskrift: Åben ravioli med knoldsellericreme og krabbe

$
0
0


Hermed et forslag til en super lækker, frisk og utrolig velsmagende sommerret, der gør sig rigtig godt på terrassen med kold hvidvin i glasset og solnedgang som back drop. 

Sværhedsgrad: mellem

Til 4 personer

Pasta: 100 g durummel og 1 æg. Mix ingredienserne, rul ud og udstik. Kog i ca. 3 minutter.

Basilikumolie: 2 håndfulde basilikum og 2 dl smagsneutral olie. Varm olie og basilikum op til 80 grader og blend. Kør gennem en sigte.

Knoldsellericreme: 1/2 knoldselleri, 1,5 dl fløde, 2 spsk smør og salt. Skær knoldsellerien ug i tern og kog i fløden til sellerien er mør. Hæld evt. lidt af fløde fra. Blend med smør og salt.

Krabbemix: 300 g krabbekød, 1 håndfuld hasselnødder, 1 øko citron og salt. Rist hasselnødderne i ca. 5 minutter i en 200 gradervarm ovn. Knus hereftertil mindre stykker. Bland krabbekød, hasselnødder, skal fra citronen og saft fra citronen samt salt.

Pynt: basilikumblade og dild.

Martin

Opskrift: Citrontærte - Lemon meringue pie - Tarte au citron

$
0
0


Jeg er helt vild med den syrlige citrontærte og den låg af marengsdutter. Jeg har her skilt elementerne lidt ad, for at sætte dem sammen til en super flot dessert, som er rimelig nem at lave derhjemme. 

Sværhedsgrad: mellem

Til 4 personer

Marengs:1 æggehvidde og 50 g sukker. Pisk æggehviderne stive med sukkeret. Sprøjt halvdelen marengsmassen ud på en bageplade og bag ved 100 grader i ca. 1 time. Resten sprøjtes ud i guf-dutter på selve desserten.

Tærtebunden: 1 æggeblomme, 150 g mel,  60 g sukker og 50 smør. Bland ingredienserne og rul tyndt ud. Bag ved 180 grader til bunden er sprød. Køl ned og knus til mellemfint pulver.

Citronfyld: 2 spsk majsmel, saft og skal fra 3 citroner, 50 g smør, 3 æggeblommer, 1 helt æg og 1,5 blad husblas. Varm majsmel, sukker samt saft og citronskal op. Tilsæt herefter smør og når opløst, tilsæt æg og den udblødte husblas. Varm igennem til massen tykner og stil på køl i et par timer. Når massen skal bruges, piskes den op.

Pynt: gufdutter drysset med citrontimian og brønkarse.

Martin



Viewing all 100 articles
Browse latest View live